Довідники з оплати праці

Довідники модуля Заробітна плата містять опорну інформацію, на основі якої відбувається нарахування зарплати і будується дотична звітність. Щоб переглянути довідники, перейдіть у Налаштування > Довідники з оплати праці.

У базі BJet ERP доступні такі довідники (натисніть, щоб розкрити):

  • Податки з заробітної платиПодатки з заробітної плати

    Довідник Податки з заробітної плати містить перелік всіх податків (нарахувань на заробітну плату та відрахування з заробітної плати працівника). Кожен запис включає назву та код податку і використовується в складніших моделях оподаткування заробітної плати.

    Всю інформацію довідника можна побачити в режимі загального перегляду списком. Натиснувши на рядок відповідного запису, можна перейти у його картку.

  • Ознака доходуОзнака доходу

    Довідник Ознака доходу містить затверджений Міністерством фінансів України перелік ознак доходів фізичних осіб для форми №1ДФ.  

    У режимі загального перегляду списком на сторінці довідника можна переглянути всі чинні ознаки доходу згідно з класифікатором.

    Повну інформацію про конкретну ознаку доходу, включно з повною назвою ознаки, яку не відображено в режимі загального перегляду списком, можна переглянути, натиснувши рядок відповідного запису.

  • Мінімальна заробітна платаМінімальна заробітна плата

    Довідник Мінімальна заробітна плата містить інформацію про розмір щорічно встановлюваної Законом «Про Державний бюджет України» мінімальної заробітної плати та її зміни протягом фіскального року.

    Кожен запис довідника мітить розмір встановленої мінімальної зарплати, період дії та мінімальну ставку в перерахунку на погодинну оплату.

    У BJet ERP враховано підвищення мінімальної заробітної плати, що відбулося з грудня 2021 року. Порівняйте записи довідника №1, з сумою 6000 грн/міс., що застосовується для всіх обчислень за встановлений період з 01.01.2021 по 30.11.2021 включно, і запис №2, з підвищеною сумою 6500 грн/міс., чинна для періоду з 01.12.2021 року до кінця 2021 року, а також записи №3 і 4.

    Зауважте! При перерахунку на мінімальну погодинну ставку належно враховано зміну кількості робочих годин за 12 місяців 2022 року, порівняно з 2021 роком, у зв’язку з чим мінімальна погодинна ставка відрізняється у грудні 2021 року і період з січня по вересень 2022 року, попри однаковий розмір мінімальної місячної заробітної плати. 

    Нагадаємо! Цей довідник заповнюється системою автоматично і за звичайних умов у користувача не повинно виникати потреби коригувати його вручну. 

  • Соціальні групиСоціальні групи

    Довідник Соціальні групи містить перелік та коди соціальних і демографічних груп населення, для яких Законом «Про Державний бюджет України» щорічно встановлюється прожитковий мінімум і його зміни протягом фіскального року.

    У довіднику відображено повну назву та код соціальної групи.

  • Прожитковий мінімумПрожитковий мінімум

    Довідник Прожитковий мінімум містить відомості про суму прожиткового мінімуму та його зміни протягом фіскального року, визначені Законом «Про Державний бюджет України» на відповідний рік.

    У довіднику зазначено назви соціальних груп, розмір встановленого для них прожиткового мінімуму, період його чинності та компанія, для якої діє цей довідник.

    Зауважте! У BJet ERP враховано підвищення прожиткового мінімуму, що відбулися протягом року – з липня 2021 року та з грудня 2021 року. 

  • Податкова соціальна пільгаПодаткова соціальна пільга

    Довідник Податкова соціальна пільга містить відомості про розмір податкової соціальної пільги (далі ПСП) відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 29.12.2010 №1227 «Про затвердження Порядку подання документів для застосування податкової соціальної пільги» та встановлений законодавчо граничний розмір доходу, до оподаткування якого пільгу може бути застосовано.

    Базова (загальна) ПСП становить 50% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи за звітний період. Підвищені ставки соціальної пільги зафіксовано в окремому довіднику Види податкової соціальної пільги.

    У довіднику можна переглянути всю інформацію про пільгу. Для ПСП це період дії, ознака доходу, до якої застосовується пільга, встановлене граничне значення, фіксована ставка пільги та компанія, для якої діє цей довідник.

  • Види податкової соціальної пільгиВиди податкової соціальної пільги

    Довідник Види податкової соціальної пільги містить відомості про ставки підвищеної податкової соціальної пільги, що встановлюється для категорій населення, визначених п.п.169.4.1 п.169.4 ст.169 Податкового Кодексу України.

    У режимі загального перегляду відображено назву пільгової групи, її код та відсоткову ставку ПСП для цієї категорії, а також прапорець, що визначає, чи враховується при обчисленні тої чи іншої пільги кількість дітей на утриманні працівника.

    Додаткова інформація для нарахування таких пільг, як от кількість дітей чи особливий пільговий статус, фіксуються в картці працівника й автоматично враховуються BJet ERP при нарахуванні заробітної плати.

    Картку кожного виду ПСП можна переглянути, натиснувши рядок відповідного запису довідника.

    На сторінці картки соціальної пільги зазначено її код в системі та ставку пільги. За допомогою прапорця визначається, чи враховується при нарахуванні даної пільги кількість дітей працівника. Так ПСП, для платника податку, який має двох або більше дітей віком до 18 років, як видно на зображенні вище, нараховується на кожну дитину працівника.

  • Індексація зарплатиІндексація зарплати

    Довідник Індексація зарплати наповнюється користувачем і відображає ставку індексації заробітної плати на визначений період, що встановлюється відповідно до Закону України від 3 липня 1991 року № 1282-XII (у редакції від 06.02.2003 р. № 491-IV із змінами та доповненнями) «Про індексацію грошових доходів населення» та Порядку проведення індексації грошових доходів населення», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 року № 1078 із змінами та доповненнями (далі – Порядок № 1078).

    У режимі загального перегляду відображено записи про період нарахування заробітної плати, та відповідний коефіцієнт індексації, який застосовується до цього періоду.

    Щоб встановити новий коефіцієнт індексації заробітної плати:

    1. Натисніть Створити на сторінці довідника.
    2. Оберіть перше число місяця, для якого встановлюється коефіцієнт. Система автоматично проставить дату завершення періоду останнім числом місяця.
    3. Вкажіть коефіцієнт індексації і збережіть зміни.

     

  • ПодаткиПодатки

    Довідник Податки містить повний перелік і розширені дані всіх податків, що стосуються заробітної плати (нарахування і відрахування) і застосовуються за різними ставками відповідно до фіскального законодавства України.

    Зауважте! Дані про податки заповнюються системою автоматично з установленням модулів з офіційної зарплати для усіх компаній з валютою гривня.

    Довідник включає назви і коди податків, ставку, період, на який встановлено відповідну ставку та додаткові відомості, такі як сфера, до якої застосовується податок, компанія, для якої податок застосовується, додаткові мітки, а також перемикач статусу податку.

    У довіднику Податки створено окремі статті для різних видів і ставок нарахувань і відрахувань із зарплати.

    Нарахування:

    • ЄСВ_працівники – 22%
    • ЄСВ_декретні – 22%
    • ЄСВ_декретні, інваліди – 8.41%
    • ЄСВ_за договорами ЦПХ – 22%
    • ЄСВ_інваліди – 8.41%
    • ЄСВ_лікарняні – 22%
    • ЄСВ_лікарняні, інваліди – 8.41%

    Відрахування:

    • Військового збору – 1,5%
    • ПДФО_працівник – 18%
    • ПДФО_ЦПХ – 18%
    • ПДФО_вихідна допомога – 18%
    • ПДФО_соцдопомога (декретні) – 0% (не оподатковується, але включається у звітність форма 1ДФ)

    Інші утримання:

    ПДФО_аліменти – податок з аліментів та з інших відрахувань за виконавчими документами, договором про стягнення, мировим договором або заявою працівника встановлюються на підставі відповідного документа і фіксується в базі відповідно до обставин кожного окремого випадку.

    Щоб переглянути картку кожної окремої статті, натисніть відповідний рядок у довіднику.

    У вкладці Визначення можна переглянути назву, категорію, до якої належить податок, період і спосіб розрахунку. Можливі такі способи розрахунку:

    відсоток від суми

    відсоток від суми з податками

    фіксований розмір

    оподаткування групою податків

    Також у вкладці зазначено посилання на рахунок, через який відбуваються відповідні проведення. Натиснувши назву рахунка, ви перейдете безпосередньо на картку відповідного рахунка.

    Додаткові відомості і налаштування для кожного запису довідника можна переглянути або відредагувати на вкладках Розширені опції та Опції для податків із заробітної плати.

    В Розширених опціях доступні мітка на рахунках, яка відображатиметься в загальному перегляді податків списком, група податків, до якої належить поточний податок, додаткові мітки, які можна встановити за потреби, відомості про компанію, на яку розповсюджується податок. Проставивши відповідні прапорці, ви можете:

    • Рознести суму, призначену цим податком, на той же аналітичний рахунок, що й рядок рахунку (якщо є)
    • Додати аналітичні мітки в журнал бухгалтерських записів
    • Включити суму, призначену цим податком, до вартості того ж елементу витрат, що у рядок Реалізації (якщо зазначено)
    • Включити до вартості центру витрат
    • Включити податок у ціну, яку ви використовуєте на продукті та у рахунку-фактурі
    • Впливати на базу залежних податків, які обчислюються після даного на основі включеної в податок ціни
    • Дозволити коригування податку вручну під час заповнення податкової декларації

    У вкладці Опції для податків із заробітної плати відповідно до виду податку можна переглянути або змінити необхідні тип податку та код ознаки доходу — ці поля заповнюються з відповідних довідників розділу, а також суми мінімальної і максимальної бази оподаткування.

     

  • Відсотки для лікарнянихВідсотки для лікарняних

    Довідник Відсотки для лікарняних містить інформацію про розмір допомоги за умов тимчасової непрацездатності залежно від страхового стажу працівника відповідно до статті 24 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV.

    Відповідно до закону, за стажу:

    • до 3 років – відсоток для нарахування лікарняних становить 50% середнього заробітку (доходу)
    • від 3 до 5 років – 60%
    • від 5 до 8 років – 70%
    • понад 8 років – 100%

Усі довідники для нарахування зарплати наповнюються та оновлюються автоматично для компаній з основною валютою гривня.

Якщо ви використовуєте BJet ERP в режимі мультикомпанії і для понад однієї компанії гривню встановлено основною валютою, такі довідники заповнюватимуться окремо для кожної компанії:

  • Мінімальна заробітна плата
  • Прожитковий мінімум
  • Податкова соціальна пільга
  • Податки

Решта довідників є наскрізними в базі даних і діятимуть для всіх компаній на гривневому обліку.

У розділах довідника можна здійснити пошук відповідної статті, повністю або частково увівши коротку назву у поле пошуку і натиснувши Enter на клавіатурі, або значок лупи. Також, можна встановити фільтри, щоб переглянути записи за відповідними критеріями, групувати елементи за назвою, кодом, датою створення чи останнього оновлення тощо, та додати довідник до улюблених опцій для швидкого доступу.

Зауважте, що на одній сторінці може бути відображено до 80 записів. Щоб переміщатися між сторінками, скористайтеся стрілками навігації вгорі екрану.

Натиснувши рядок запису довідника, можна переглянути та редагувати картку відповідного елемента.

Зауважте! Доступ до редагування довідників, за потреби зміни чи додавання певної інформації, в тому числі — у зв’язку зі специфікою діяльності компанії — можуть надати керівники, які мають доступ до нарахування заробітної плати.

Редагування та дії з довідниками

Доступ до редагування довідників, за потреби зміни чи додавання певної інформації, в тому числі — у зв’язку зі специфікою діяльності компанії — мають користувачі з правами адміністратора, які мають доступ до нарахування заробітної плати.

Щоб змінити будь-яку інформацію, натисніть Редагувати на сторінці запису довідника, оновіть потрібні поля збережіть зміни.

Щоб прикріпити файл до запису, перейдіть у меню Долучення > Додати... та завантажте обраний файл зі свого пристрою.

Щоб видалити запис, перейдіть у меню Дія > Видалити та підтвердіть своє рішення у спеціальному вікні.

Стрілки навігації вгорі екрану дозволяють переміщатися між картками елементів в межах однієї сторінки, не повертаючись на головну сторінку довідника. Ця опція доступна як у режимі перегляду, так і в режимі редагування.

Щоб створити новий довідниковий запис, натисніть Створити, заповніть обов’язкові поля та збережіть зміни.

Зауважте! Правильне вказання та наскрізна уніфікація коду кожного запису довідника і його узгодження з параметрами обчислень необхідна для коректності всіх пов’язаних калькуляцій. Самостійне внесення змін до наявних записів довідника, видалення, створення чи імпорт нових об’єктів може призвести до помилок при нарахуванні заробітної плати! 

Експорт та Імпорт довідників

Щоб експортувати записи з довідника:

  1. Оберіть щонайменше один запис за допомогою прапорця та перейдіть у меню Дії > Експортувати.
  2. У спеціальному вікні оберіть тип та формат експорту (рекомендуємо обирати тип експорту Експорт, сумісний з імпортом)
  3. Оберіть поля, дані з яких ви хочете експортувати та натисніть Додати. За потреби можна редагувати список експортованих полів. Для цього оберіть назву відповідного поля та натисніть Перемістити вгору чи Перемістити вниз, щоб змінити його порядок, або Вилучити, щоб прибрати поле зі списку. Опція Видалити всі дозволяє прибрати усі поля зі списку.
  4.  Збережіть список полів, якщо потрібно, вказавши назву збереженого шаблону. Пізніше, ви зможете експортувати збережені шаблони, обравши їх зі спадного списку. 
  5. Завершіть редагування експортованого файлу та натисніть Експортувати файл.

У BJetERP можна імпортувати створені вручну або експортовані з іншої бази довідники з оплати праці у форматі CSV або Excel.

Щоб імпортувати довідник:

  1. Натиснувши Імпортувати та завантажте файл для імпорту.
  2. Перевірте чи характеристики обраного файлу відповідають вимогам системи, скориставшись кнопкою +Функції….
  3. Нижче оберіть колонки з даними, які будуть імпортуватися та відповідні назви колонок у системі.
  4. Перед імпортом файлу довідника, радимо скористатися функцією Тестувати імпорт, щоб пересвідчитись, що формат файлу і даних відповідає вимогам бази.
  5. Натисніть Імпортувати, щоб завершити процес.

Дивіться також

Документація Odoo

Відео Odoo