Правила та структури розрахунку заробітної плати

Заробітна плата працівника може складатися з різних елементів:

  • основна зарплата;
  • відпускні, лікарняні;
  • бонуси, штрафи;
  • податки тощо.

У BJet калькуляція кожного складового елемента заробітної плати відбувається у правилах розрахунку заробітної плати, а набір правил об'єднується у структуру заробітної плати.

Правила розрахунку заробітної плати

Для того, щоб переглянути правила розрахунку заробітної плати, перейдіть у меню Заробітна плата > Налаштування > Правила розрахунку заробітної плати.

Правило - це формула, за якою система розраховує той чи інший елемент зарплати. При цьому у правилі можна вказати:

  • фіксовану суму - якщо сума конкретного елементу зарплати є однаковою кожного звітного періоду (наприклад, банківські послуги);
  • Python-формулу - якщо суму елементу зарплати потрібно розраховувати кожного звітного періоду (наприклад, основна зарплата на підставі відпрацьованого часу).

Також у правилі розрахунку заробітної плати потрібно вказати бухгалтерські рахунки для коректного обліку нарахування заробітної плати.

У полі Рахунок дебету потрібно зазначити витратний рахунок, на якому будуть обліковуватися витрати компанії на заробітну плату. Наприклад, 91 “Загальновиробничі витрати”, 92 “Адміністративні витрати”, 93 “Витрати на збут”. 

У полі Рахунок кредиту потрібно зазначити рахунок, на якому відображається нарахована заробітна плата працівникам. Наприклад, 661 “Розрахунки за заробітною платою”, 685 “Інші розрахунки”. 

Встановлена галочка Використати аналітичний рахунок з табеля вказує на те, що заробітна плата працівника буде розподілена пропорційно між різними проєктами, на які працівник звітував час у звітному періоді.

Якщо ця галочка встановлена, тоді бухгалтерські проведення по кожному з правил розрахунку заробітної плати будуть відображатися таким чином:

Бухгалтерський рахунок Дебет Кредит Проєкт Стаття витрат
661 “Розрахунки за заробітною платою”   10000    
91 “Загальновиробничі витрати” 2000   проєкт 1 Зарплата та бонуси
91 “Загальновиробничі витрати” 8000   проєкт 2 Зарплата та бонуси
661 “Розрахунки за заробітною платою”   2000    
91 “Загальновиробничі витрати” 800   проєкт 1 Відпустка
91 “Загальновиробничі витрати” 1200   проєкт 2 Відпустка

Такий розподіл дає можливість детального аналізу витрат, пов'язаних із нарахуванням заробітної плати в розрізі кожного окремого проєкту. 

Також на кожному з правил розрахунку заробітної плати є можливість вказати статтю витрат у вкладці Бухоблік, що дасть можливість детально проаналізувати структуру витрат на заробітню плату загалом та по кожному проєкту окремо.Такий розподіл дає можливість детального аналізу витрат, пов'язаних із нарахуванням заробітної плати в розрізі кожного окремого проєкту.

Перелік правил розрахунку заробітної плати на основі відпрацьованого часу, встановлених за замовчуванням

У BJet пропонуємо правила розрахунку заробітної плати на основі відпрацьованого часу на прикладі ФОП 3 групи:

 

Назва Тип розрахунку Опис розрахунку Бухгалтерські рахунки Стаття витрат
Основна заробітна плата (Упр) Python-формула 1. Ставка за період (на зарплатному контракті галочка За годину не встановлена): ставка / планові години * прозвітовані години у системі. Якщо ж відпрацьовані години більші за планові години, то основна заробітна плата дорівнює ставці за період.
2. Погодинна оплата (на зарплатному контракті галочка За годину встановлена): ставка за годину * прозвітовані години у системі. Якщо ж відпрацьовані години більші за планові години, то ставка за годину * планові години.
Дебет: 91 “Загальновиробничі витрати”, 92 “Адміністративні витрати”, 93 “Витрати на збут”. Кредит: 661 “Розрахунки за заробітною платою”, 685 “Інші розрахунки”. Заробітна плата та бонуси
Відпустка (Упр) Python-формула 1. Ставка за період: ставка / планові години * кількість годин у відпусці. 2. Погодинна оплата: ставка за годину * кількість годин у відпусці. Дебет: 91 “Загальновиробничі витрати”, 92 “Адміністративні витрати”, 93 “Витрати на збут”. Кредит: 661 “Розрахунки за заробітною платою”, 685 “Інші розрахунки”. Відпустка
Лікарняний (Упр) Python-формула 1. Ставка за період: ставка / планові години * кількість годин на лікарняному.
2. Погодинна оплата: ставка за годину * кількість годин на лікарняному.
Дебет: 91 “Загальновиробничі витрати”, 92 “Адміністративні витрати”, 93 “Витрати на збут”. Кредит: 661 “Розрахунки за заробітною платою”, 685 “Інші розрахунки”. Лікарняний
Правило відрахувань Python-формула Застосовується у випадку стягнень з працівників (наприклад, штрафи). Розраховується на підставі даних введених у меню Нарахування та відрахування з типом Вхідне відрахування. Зверніть увагу! Не заповнюємо на правилі, а вказуємо при створенні відрахування на конкретного працівника: Дебет: 746 “Інші доходи від звичайної діяльності”.
Кредит: 661 “Розрахунки за заробітною платою”, 685 “Інші розрахунки”.
При створенні бух.проведення система вказані рахунки поміняє місцями:
Дебет: 661 “Розрахунки за заробітною платою”, 685 “Інші розрахунки”;
Кредит: 746 “Інші доходи від звичайної діяльності”.
 
Правило нарахувань Python-формула Застосовується у випадку преміювання працівників (наприклад, премії, бонуси). Розраховується на підставі даних введених у меню Нарахування та відрахування з типом Вхідна надбавка. Дебет: 91 “Загальновиробничі витрати”, 92 “Адміністративні витрати”, 93 “Витрати на збут”. Кредит: 661 “Розрахунки за заробітною платою”, 685 “Інші розрахунки”. Вказується при створенні нарахування, наприклад, Бонуси. 
Інші послуги (Упр) Фіксована сума Фіксована сума, яка є незмінною кожного періоду нарахування заробіної плати (наприклад, банківські послуги, бухгалтерське обслуговування, оплата коворкінгу тощо). Дебет: 91 “Загальновиробничі витрати”, 92 “Адміністративні витрати”, 93 “Витрати на збут”. Кредит: 661 “Розрахунки за заробітною платою”, 685 “Інші розрахунки”. Наприклад, Банківські послуги та збори, Коворкінг, тощо. 
ЄСВ (Упр) Фіксована сума Наприклад, для ФОП 3 група - 5% станом на 2023 р. (1474 грн). Дебет: 91 “Загальновиробничі витрати”, 92 “Адміністративні витрати”, 93 “Витрати на збут”. Кредит: 661 “Розрахунки за заробітною платою”, 685 “Інші розрахунки”. Податки з заробітної плати/корпоративний соціальний податок
Єдиний податок (Упр) Python-формула Для ФОП 3 групи: (Основна заробітна плата + Відпустка + Лікарняні + Правила нарахувань (бонуси, премії) - Правило відрахувань (штрафи) + ЄСВ) / 0,95 - (Основна заробітна плата + Відпустка + Лікарняні + Правила нарахувань (бонуси, премії) - Правило відрахувань (штрафи) + ЄСВ) Дебет: 91 “Загальновиробничі витрати”, 92 “Адміністративні витрати”, 93 “Витрати на збут”. Кредит: 661 “Розрахунки за заробітною платою”, 685 “Інші розрахунки”. Податки з заробітної плати/Єдиний податок
НАРАХОВАНО Python-формула Основна заробітна плата + Відпустка + Лікарняні + Правила нарахувань (бонуси, премії) - Правило відрахувань (штрафи) + ЄСВ + Єдиний податок + Інші послуги не зазначаються у правилі; інформативне поле не зазначаються у правилі; інформативне поле
ДО ВИПЛАТИ Python-формула Основна заробітна плата + Відпустка + Лікарняні + Правила нарахувань (бонуси, премії) - Правило відрахувань (штрафи) не зазначаються у правилі; інформативне поле не зазначаються у правилі; інформативне поле

Структура заробітної плати

Структура заробітної плати - це сукупність правил, кожне з яких відповідає за розрахунок складового елементу зарплати.

Для того, щоб переглянути структури заробітної плати, перейдіть у меню Заробітна плата > Налаштування > Структури заробітної плати.

У структурі заробітної плати наявна галочка Структура нарахування заробітної плати на основі табеля робочого часу, яка є маркером для системи, що розрахунок зарплати відбувається на основі внесеного у систему відпрацьованого часу у меню Табелі обліку робочого часу.

Перелік структур заробітної плати на основі відпрацьованого часу, встановлених за замовчуванням:

  • Заробітна плата на основі відпрацьованого часу (Упр) 91 - для обліку заробітної плати виробничого персоналу;
  • Заробітна плата на основі відпрацьованого часу (Упр) 92 - для обліку заробітної плати адміністративного персоналу;
  • Заробітна плата на основі відпрацьованого часу (Упр) 93 - для обліку заробітної плати персоналу з продажу та маркетингу.

Кожна з цих структур складається з таких правил розрахунку заробітної плати:

Заробітна плата на основі відпрацьованого часу (Упр) 91

Назва Бухгалтерські рахунки
Основна заробітна плата (Упр) 91 Дебет: 91 “Загальновиробничі витрати”.
Кредит: 661 “Розрахунки за заробітною платою”, 685 “Інші розрахунки”.
Відпустка (Упр) 91 Дебет: 91 “Загальновиробничі витрати”.
Кредит: 661 “Розрахунки за заробітною платою”, 685 “Інші розрахунки”.
Лікарняний (Упр) 91 Дебет: 91 “Загальновиробничі витрати”.
Кредит: 661 “Розрахунки за заробітною платою”, 685 “Інші розрахунки”.
Правило відрахувань Зверніть увагу! Не заповнюємо на правилі, а вказуємо при створенні відрахування на конкретного працівника:
Дебет: 746 “Інші доходи від звичайної діяльності”.
Кредит: 661 “Розрахунки за заробітною платою”, 685 “Інші розрахунки”.
При створенні бух.проведення система вказані рахунки поміняє місцями:
Дебет: 661 “Розрахунки за заробітною платою”, 685 “Інші розрахунки”;
Кредит: 746 “Інші доходи від звичайної діяльності”.
Правило нарахувань Дебет: 91 “Загальновиробничі витрати”.
Кредит: 661 “Розрахунки за заробітною платою”, 685 “Інші розрахунки”.
Інші послуги (Упр) 91 Дебет: 91 “Загальновиробничі витрати”.
Кредит: 661 “Розрахунки за заробітною платою”, 685 “Інші розрахунки”.
ЄСВ (Упр) 91 Дебет: 91 “Загальновиробничі витрати”.
Кредит: 661 “Розрахунки за заробітною платою”, 685 “Інші розрахунки”.
Єдиний податок (Упр) 91 Дебет: 91 “Загальновиробничі витрати”.
Кредит: 661 “Розрахунки за заробітною платою”, 685 “Інші розрахунки”.
НАРАХОВАНО не зазначаються у правилі; інформативне поле
ДО ВИПЛАТИ не зазначаються у правилі; інформативне поле

Заробітна плата на основі відпрацьованого часу (Упр) 92

Назва Бухгалтерські рахунки
Основна заробітна плата (Упр) 92 Дебет: 92 “Адміністративні витрати”.
Кредит: 661 “Розрахунки за заробітною платою”, 685 “Інші розрахунки”.
Відпустка (Упр) 92 Дебет: 92 “Адміністративні витрати”.
Кредит: 661 “Розрахунки за заробітною платою”, 685 “Інші розрахунки”.
Лікарняний (Упр) 92 Дебет: 92 “Адміністративні витрати”.
Кредит: 661 “Розрахунки за заробітною платою”, 685 “Інші розрахунки”.
Правило відрахувань Зверніть увагу! Не заповнюємо на правилі, а вказуємо при створенні відрахування на конкретного працівника:
Дебет: 746 “Інші доходи від звичайної діяльності”.
Кредит: 661 “Розрахунки за заробітною платою”, 685 “Інші розрахунки”.
При створенні бух.проведення система вказані рахунки поміняє місцями:
Дебет: 661 “Розрахунки за заробітною платою”, 685 “Інші розрахунки”;
Кредит: 746 “Інші доходи від звичайної діяльності”.
Правило нарахувань Дебет: 92 “Адміністративні витрати”.
Кредит: 661 “Розрахунки за заробітною платою”, 685 “Інші розрахунки”.
Інші послуги (Упр) 92 Дебет: 92 “Адміністративні витрати”. 
Кредит: 661 “Розрахунки за заробітною платою”, 685 “Інші розрахунки”.
ЄСВ (Упр) 92 Дебет: 92 “Адміністративні витрати”.
Кредит: 661 “Розрахунки за заробітною платою”, 685 “Інші розрахунки”.
Єдиний податок (Упр) 92 Дебет: 92 “Адміністративні витрати”.
Кредит: 661 “Розрахунки за заробітною платою”, 685 “Інші розрахунки”.
НАРАХОВАНО не зазначаються у правилі; інформативне поле
ДО ВИПЛАТИ не зазначаються у правилі; інформативне поле

Заробітна плата на основі відпрацьованого часу (Упр) 91

Назва Бухгалтерські рахунки
Основна заробітна плата (Упр) 93 Дебет: 93 “Витрати на збут”.
Кредит: 661 “Розрахунки за заробітною платою”, 685 “Інші розрахунки”.
Відпустка (Упр) 93 Дебет: 93 “Витрати на збут”.
Кредит: 661 “Розрахунки за заробітною платою”, 685 “Інші розрахунки”.
Лікарняний (Упр) 93 Дебет: 93 “Витрати на збут”.
Кредит: 661 “Розрахунки за заробітною платою”, 685 “Інші розрахунки”.
Правило відрахувань Зверніть увагу! Не заповнюємо на правилі, а вказуємо при створенні відрахування на конкретного працівника:
Дебет: 746 “Інші доходи від звичайної діяльності”.
Кредит: 661 “Розрахунки за заробітною платою”, 685 “Інші розрахунки”.
При створенні бух.проведення система вказані рахунки поміняє місцями:
Дебет: 661 “Розрахунки за заробітною платою”, 685 “Інші розрахунки”;
Кредит: 746 “Інші доходи від звичайної діяльності”.
Правило нарахувань Дебет: 93 “Витрати на збут”.
Кредит: 661 “Розрахунки за заробітною платою”, 685 “Інші розрахунки”.
Інші послуги (Упр) 93 Дебет: 93 “Витрати на збут”.
Кредит: 661 “Розрахунки за заробітною платою”, 685 “Інші розрахунки”.
ЄСВ (Упр) 93 Дебет: 93 “Витрати на збут”.
Кредит: 661 “Розрахунки за заробітною платою”, 685 “Інші розрахунки”.
Єдиний податок (Упр) 93 Дебет: 93 “Витрати на збут”.
Кредит: 661 “Розрахунки за заробітною платою”, 685 “Інші розрахунки”.
НАРАХОВАНО не зазначаються у правилі; інформативне поле
ДО ВИПЛАТИ не зазначаються у правилі; інформативне поле

Послідовність правил нарахування у структурі заробітної плати

При об'єднанні різних правил у одну структуру заробітної плати важливо звертати увагу на послідовність, за якою система має калькулювати кожне правило в межах даної структури. Ця послідовність проставляється у полі Послідовність на кожному правилі, де 1 це найпріорітетніше правило, яке обчислюється першим.

Наприклад, у структурі заробітної плати Заробітна плата на основі відпрацьованого часу (Упр) 91 система у першу чергу розраховує наступні правила: Відпустка, Лікарняний, Основна заробітна плата.

Тоді на основі цих правил розраховує Єдиний податок, Нараховано. Останні два мають зазначену Послідовність більшу, ніж попередні.


Дивіться також